BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Hobby / Ideas

SWEET CUPCAKES

Actually resepi nie amik kat blogger kawan2...so belum try...ada time nanti i try....then updates...

Sapa nak try dulu silakan...

Suka sangat cupcakes...nak belajo nie.....


 

Bahan resepi cupcake mudah :
  •  150 gram mentega (den pakai buttercup)
  • 185 gram tepung naik sendiri
  • 150 gram gula kastor
  • 1/2 sudu kecik soda bikarbonat
  • 3 bijik telur
  • 1 sudu kecik esen vanila
Bahan untuk butter icing :
  • 250 gram mentega (1 pek buttercup)
  • 150 gram shortening (lemak sayuran)
  • 250 gram gula icing (ayak sambil berkayak) – boleh kurangkan ikut sedap tekak
  • 2 sudu besau susu segar *optional*
  • pewarna sesedap rasa ekauu
Cara buat cupcake :
  • Panaskan oven , pakai suhu 180°C
  • Ayak hincek tepung dengan soda bikarbonat, ketepikan
  • Memula, pukul mentega dengan gula kastor sampai kembang (warna putih2 gitu)
  • Masuk telur sebijik demi sebijik dan esen vanila. Sambung pukul lagi
  • Masukkan tepung yang dah di ayak sekali dengan soda bikarbonat tadi slow & adun sampai sebati. (time adun ni, mixer tu pakai kelajuan yang paling slow)
  • Dah setel, kalau korang nak taruk choc chips sebagai penambah perisa pun boleh. Den ade parut choc cadbury tu and masukkan dalam adunan. Gaul pakai spatula je.
  • Pastu, boleh terus masuk dalam cawan kertas (souffle cup). Letak separuh je or 3/4 dari cawan tu.
  • Bakar lebih kurang 10 – 15 minit, suhu 180°C
  • Untuk butter icing pulak, pukul mentega, gula icing & shortening sampai kembang dan putih.
  • Kalau korang nampak adunan tu tak berapa nak lembut, masukkan susu segar. Kalau buat time cuaca panas, takyah masuk susu sebab adunan tu akan lembut sendirian berhad.
  • Bahagikan adunan ikut bilangan warna yang korang nak, titiskan pewarna & kacau.
  • Pastikan cupcake betul2 sejuk before letak butter icing. Boleh deco pakai segala jenis hiasan yang disukai.



I selalu gie pizza semata-mata nak dapatkannya...kali nie nak belajar buat sendiri.....cicah dengan sup...bestnyer....hope resepi menjadi....

ONION BREAD



Bahan-bahan ( 2 biji )

  • * Bahan A *
  • 125g tepung roti
  • 2 sk dry yeast
  • 2 1/2 sb gula
  • 100ml air suam(40C)
  • * Bahan B *
  • 125g tepung roti
  • 1/2sk garam
  • *******************************
  • 150g bawang besar- dicincang
  • 1sk parmesan cheese
  • telur untuk sapu

Cara-cara

  1. Masukkan bawang besar ke dalam mangkuk. Tanpa ditutup, masukkan ke dalam microwave. Panaskan/masakkan selama 4 minit.
  2. Untuk membuat roti pula, masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk. Kacau biar sebati.
  3. Kemudian masukkan pula bahan B. Kacau biar rata.
  4. Keluarkan adunan dari mangkuk dan letakkan ke atas papan canai. Uli selama lebih kurang 10-15 minit.
  5. Masukkan semula adunan ke dalam mangkuk. Penaik sehingga 2 kali ganda- lebih kurang 20 minit. Kemudian buat finger test- tekan dengan hujung jari pada adunan. Kalau berbekas(jadi lubang) maksudnya roti dah naik.
  6. ***Bagi yang ada breadmaker boleh masukkan semua bahan-bahan di atas kecuali bawang dan cheese. ON kan. Ikut arahan breadmaker.
  7. Bila dah siap/ dah naik. Tumbuk adunan untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Buatkan bentuk bulat. Tutup dengan kain lembab. Rehatkan selama 10 minit.
  8. 1
    Canaikan biar jadi 20X25 cm. Masukkan bawang dan juga cheese. kemudian gulung.
  9. 2
    Belah 2 roti tadi dengan meninggalkan 2cm pada hujungnya. Kemudian buat bentuk silang seperti dalam gambar.
  10. Penaikkan untuk kali kedua selama 20 minit atau 2 kali ganda.
  11. Sapukan dengan telur
  12. Bakar dengan avon selama 15 minit pada suhu 180C