SWEET CUPCAKES
Actually resepi nie amik kat blogger kawan2...so belum try...ada time nanti i try....then updates...
Sapa nak try dulu silakan...
Suka sangat cupcakes...nak belajo nie.....
Bahan resepi cupcake mudah :
- 150 gram mentega (den pakai buttercup)
- 185 gram tepung
naik sendiri- 150 gram gula kastor
- 1/2 sudu kecik soda bikarbonat
- 3 bijik telur
- 1 sudu kecik esen vanila
Bahan untuk butter icing :
- 250 gram mentega (1 pek buttercup)
- 150 gram shortening (lemak sayuran)
- 250 gram gula icing (ayak sambil berkayak) – boleh kurangkan ikut sedap tekak
- 2 sudu besau susu segar *optional*
- pewarna sesedap rasa ekauu
Cara buat cupcake :
- Panaskan oven , pakai suhu 180°C
- Ayak hincek tepung dengan soda bikarbonat, ketepikan
- Memula, pukul mentega dengan gula kastor sampai kembang (warna putih2 gitu)
- Masuk telur sebijik demi sebijik dan esen vanila. Sambung pukul lagi
- Masukkan tepung yang dah di ayak sekali dengan soda bikarbonat tadi slow & adun sampai sebati. (time adun ni, mixer tu pakai kelajuan yang paling slow)
- Dah setel, kalau korang nak taruk choc chips sebagai penambah perisa pun boleh. Den ade parut choc cadbury tu and masukkan dalam adunan. Gaul pakai spatula je.
- Pastu, boleh terus masuk dalam cawan kertas (souffle cup). Letak separuh je or 3/4 dari cawan tu.
- Bakar lebih kurang 10 – 15 minit, suhu 180°C
- Untuk butter icing pulak, pukul mentega, gula icing & shortening sampai kembang dan putih.
- Kalau korang nampak adunan tu tak berapa nak lembut, masukkan susu segar. Kalau buat time cuaca panas, takyah masuk susu sebab adunan tu akan lembut sendiri
an berhad.- Bahagikan adunan ikut bilangan warna yang korang nak, titiskan pewarna & kacau.
- Pastikan cupcake betul2 sejuk before letak butter icing. Boleh deco pakai segala jenis hiasan yang disukai.
I selalu gie pizza semata-mata nak dapatkannya...kali nie nak belajar buat sendiri.....cicah dengan sup...bestnyer....hope resepi menjadi....
ONION BREAD

Bahan-bahan ( 2 biji )
- * Bahan A *
- 125g tepung roti
- 2 sk dry yeast
- 2 1/2 sb gula
- 100ml air suam(40C)
- * Bahan B *
- 125g tepung roti
- 1/2sk garam
- *******************************
- 150g bawang besar- dicincang
- 1sk parmesan cheese
- telur untuk sapu
Cara-cara
- Masukkan bawang besar ke dalam mangkuk. Tanpa ditutup, masukkan ke dalam microwave. Panaskan/masakkan selama 4 minit.
- Untuk membuat roti pula, masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk. Kacau biar sebati.
- Kemudian masukkan pula bahan B. Kacau biar rata.
- Keluarkan adunan dari mangkuk dan letakkan ke atas papan canai. Uli selama lebih kurang 10-15 minit.
- Masukkan semula adunan ke dalam mangkuk. Penaik sehingga 2 kali ganda- lebih kurang 20 minit. Kemudian buat finger test- tekan dengan hujung jari pada adunan. Kalau berbekas(jadi lubang) maksudnya roti dah naik.
- ***Bagi yang ada breadmaker boleh masukkan semua bahan-bahan di atas kecuali bawang dan cheese. ON kan. Ikut arahan breadmaker.
- Bila dah siap/ dah naik. Tumbuk adunan untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Buatkan bentuk bulat. Tutup dengan kain lembab. Rehatkan selama 10 minit.
- Canaikan biar jadi 20X25 cm. Masukkan bawang dan juga cheese. kemudian gulung.
- Belah 2 roti tadi dengan meninggalkan 2cm pada hujungnya. Kemudian buat bentuk silang seperti dalam gambar.
- Penaikkan untuk kali kedua selama 20 minit atau 2 kali ganda.
- Sapukan dengan telur
- Bakar dengan avon selama 15 minit pada suhu 180C